A propòsit de Cultura en Gira

Escric aquesta entrada sense saber pràcticament  res del grups que han”entrat”o no en el programa “Cultura en Gira”  dels propers mesos que promou la Generalitat. Ho faig expressament perquè no vull parlar de casos concrets sinó del cas en general. Quan es produeix la tria, que comporta unes avantatjoses condicions econòmiques de contractació per als grups escollits, es fa bé? Es tria bé? El procés és clar? Els paràmetres són universals? Francament, i ho dic sense ànim d’anar contra ningú en concret, diria que no. La virtud d’una proposta com ” Cultura en Gira” és que serveix de Plataforma per a triar i programar. Moltes propostes que arriben amb l’afany de ser escollides. El defecte és que el procés que crida i selecciona no és clar. És net però no és clar. Cultura en Gira apel.la a la tria que els municipis, uns quants, fan sobre intencions de contractació. Després surt el top ten. Els que hi són, bingo! han tingut sort i tindran una oportunitat de fer bolos amparats pel suport econòmic. Els que no hi són senten, d’entrada, una sensació d’haver estat exclosos de no sé sap on. Però si que se sap. Qui contractarà un grup al 100% del cost poden contractar d’altres propostes pagant-ne només el 60%.

El defecte de Cultura en Gira, penso, és que s’ha pensat prou bé la primera part del procés i no s’ha donat prou voltes a la segona part, la tria i el top ten final. Per a mi, per al meu gust professional, convindria quedar-nos en les virtuds del programa i allunyar-nos del que el fa dolent. Una crida, una selecció rigurosa per tenir només companyies solvents i de professionalitat contrastada – aqui si que demanaria un rigorisissim criteri – i després, presentar tot el catàleg deixant que els compradors/ programadors, els Ajuntaments, puguin triar sabent que tot allò presentat és subvencionable.

I si de cas, si es vol reforçar algun gènere, es podria crear propostes especials que vagin encaminats a potenciar coses que, per si soles, no es programen. Però com un”pack especial” dins el programa.

No, no crec que ” Cultura en Gira” hagi d’acabar amb una tria que ni s’enten ni s’explica. No, I em sap greu que un bon programa que ha de generar i estimular creadors i cies, se sàpiga amb certesa que generarà decepcions cada vegada que es presenta.

I, si no, que em diguin, a mi i a tothom, com es fa la llista. No em val dir que és el que trien els Ajuntaments perquè la majoria fan la seva tria amb la llista final triada.  Cultura en Gira? Si gràcies, però amb retocs. No em convenç del tot quan l’administració s’acaba reservant el dret d’admissió. Ja sé que no és aixi. Però ho sembla.

Avui, dijous, s’han començat a saber els que han ” entrat” i els que s’han quedat sense entrar.  Hi haurà decepcions. Caldria  acompanyar-les amb explicacions i amb criteri. Si no, no Gira. S’encalla.

COMPARTEIX